poniedziałek, 21 lipca 2014

Czekolada biała

Hejka! Postanowiłam troszeczkę pogotować. Dzisiaj chcę zrobić białą czekoladę. Nie lubię kakaowej, więc przepraszam. Wiem, że biała czekolada jest praktycznie z tłuszczu, ale raz kiedyś. Chyba można?
A więc zaczynamy!

                                                                           Składniki:                                                                                                                                                                        
200g masła
1 szklankę cukru
1 szklankę mleka
400g mleka w proszku 

  Na małym ogniu rozpuszczamy masło, mleko, cukier. Powinna być jeszcze laska wanilii, ale nie ma jej nigdzie w sklepie. Chwilę podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i powoli nie przerywając mieszania wsypujemy  mleko w proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek, ale moja czekolada zawsze ma grutki :-).  Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie i równo rozsmarować i odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej wielkości. 
Jak mi się stęży to dam zdjęcie, o ile jej nie zjem. :-)
    

Brak komentarzy: