Hejka! Postanowiłam troszeczkę pogotować. Dzisiaj chcę zrobić białą czekoladę. Nie lubię kakaowej, więc przepraszam. Wiem, że biała czekolada jest praktycznie z tłuszczu, ale raz kiedyś. Chyba można?
A więc zaczynamy!
Składniki:
200g masła
1 szklankę cukru
1 szklankę mleka
400g mleka w proszku
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, mleko, cukier. Powinna być jeszcze laska wanilii, ale nie ma jej nigdzie w sklepie. Chwilę
podgrzewamy do zagotowania cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i
powoli nie przerywając mieszania wsypujemy mleko w
proszku. Masa powinna być jednolita i bez grudek, ale moja czekolada zawsze ma grutki :-). Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, dokładnie i
równo rozsmarować i odstawić do stężenia. Kroić w kwadraty dowolnej
wielkości.
Jak mi się stęży to dam zdjęcie, o ile jej nie zjem. :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz