To znowu ja! Przed chwilą wyjęłam ciasto z piekarnika i chciałam się z Wami nim podzielić ;). Mówię Wam jest prze prze pyszne.
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego albo kropelkę aromatu waniliowego
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
trochę śliwek lub innych owoców
Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego albo kropelkę aromatu waniliowego
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
trochę śliwek lub innych owoców
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy albo aromat. Następnie oddzielamy żółtko od białka. Do białka wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po czym wsypujemy cukier i ubijamy, tak żeby nie było cukru na dnie i nie był wyczuwalny w smaku. Następnie przez sito wsypujemy mąkę z proszkiem i dodajemy żółtka oraz olej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Rozsmaruj ją i powtykaj śliwki.
Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180/150 stopniach. Zakończ je dopiero wtedy jak skórka będzie przyrumieniona. GOTOWE!
Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy albo aromat. Następnie oddzielamy żółtko od białka. Do białka wsypujemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Po czym wsypujemy cukier i ubijamy, tak żeby nie było cukru na dnie i nie był wyczuwalny w smaku. Następnie przez sito wsypujemy mąkę z proszkiem i dodajemy żółtka oraz olej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej masę. Rozsmaruj ją i powtykaj śliwki.
Ciasto włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz w 180/150 stopniach. Zakończ je dopiero wtedy jak skórka będzie przyrumieniona. GOTOWE!
Mówię Wam pychotka. Spróbujcie go. Wrażenia piszcie w komentarzach i obserwujcie :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz