Mądre śniadanie to takie, które dostarczy Ci faktycznej energii na
pierwszą połowę dnia i pobudzi Twój mózg do pracy. To także śniadanie,
które pozytywnie wpłynie na wygląd! Co zatem jeść rano?
Płatki naturalne, bo...
te owsiane, żytnie, orkiszowe, pszenne, jęczmienne (lub ich
mieszanka) to prawdziwa bomba naszpikowana witaminami i pierwiastkami,
która wpływa pozytywnie na układ trawienny, nerwowy, krwionośny, nasz
wygląd i wagę. Takie płatki na długo dają powera i uczucie sytości!
Fajnie smakują zmieszane z rodzynkami, żurawiną, słonecznikiem lub
sezamem.
Uważaj na:
Gotowe mieszanki musli, crunchy i płatki smakowe,
a więc płatki przetworzone, powstałe dodatkowo na bazie cukru, syropu
glukozo-fruktozowy i tłuszczy utwardzanych, do których witaminy dodawane
są sztucznie. Po ich zjedzeniu, tak jak np. po bułce słodkiej, energia
napłynie i jeszcze szybciej ucieknie, a w jej miejscu pojawi się spadek
koncentracji, rozdrażnienie i uczucie głodu.
Pieczywo pełnoziarniste, bo...
zawiera duże ilości błonnika (wspomaga przemianę materii), minerały i
witaminy z grupy B, które sprawiają, że czujemy się dłużej najedzeni, a
dodatkowo jesteśmy bardziej zrelaksowani i odporni na stres.
Uważaj na:
Pieczywo pszenne - jego wartość
odżywcza jest znikoma, gdyż powstaje z mąki białej - przetworzonej,
pozbawionej błonnika, witamin i minerałów. Jest ono co prawda
lekkostrawne, ale też po jego zjedzeniu szybciej tracimy energię i
częściej chce nam się jeść.
Bułki słodkie, pączki i ciastka może i
są pyszne, ale w ich skład wchodzi przede wszystkim biała mąka, cukier i
tłuszcze (w tym trans tłuszcze). Produkty te dostarczają więc energii
na krótką chwilę, a do tego szybko odkładają się w postaci tkanki
tłuszczowej. Lepiej zastąpić je ziarnistymi bułeczkami z miodem :)
Miód naturalny, bo...
jest znakomitym źródłem energii! To przede wszystkim czysta glukoza,
mnóstwo cennych witamin i pierwiastków, których kompozycja wspaniale
ożywia mózg i korzystnie wpływa na układ nerwowy, a dodatkowo działa
antybakteryjnie!
Uważaj na:
Słodzone kremy, pasty czekoladowe - a
więc w głównej mierze cukry proste, syrop glukozowo-fruktozowy i
tłuszcze. Nie dość więc, że ich jedzenie negatywnie wpływa na nasz
wygląd, to jeszcze energia jaka się po nich pojawia gwałtownie spada, a
my znowu nie mamy siły i jesteśmy głodni.
Jogurty naturalne bez cukru, bo...
zawierają wapń i laktozę. To dobry dodatek do płatków. Warto je
mieszać też z owocami suszonymi, świeżymi lub mrożonymi np.:
truskawkami, malinami, brzoskwiniami lub bananem.
Uważaj na:
Jogurty i deserki owocowe, bo to nie to samo! Zawierają one duże ilości cukrów i podobnie jak płatki, dają energię na chwilę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz